В аптеките у нас отново изчезнаха 7 вида инсулин. За това

...
В аптеките у нас отново изчезнаха 7 вида инсулин. За това
Коментари Харесай

Диабетично лекарсктво изчезна от аптеките

В аптеките у нас още веднъж изчезнаха 7 типа инсулин. За това сигнализират и пациенти, и фармацевти. Какви са аргументите и взимат ли се ограничения ревизира екип на bTV Новините.

Ивелин Синигеров е диабетик от втори вид. Споделя, че открива нужния инсулин мъчно.
-->
„ Чакането е огромно. Може и по един месец да очаквам. Това е неприятното, че рецептите имат период 15 дни. В този период, в случай че не се открие инсулина, би трябвало отначало да се върви при лекар, още веднъж да се пишат предписания и в идващите 15 дни не се знае дали отново ще се откри и става едно обикаляме по доктори, което е много неприятно “, споделя мъжът.

Той споделя, че в сериозни моменти по-често открива нужния инсулин в групи на пациенти в обществените мрежи вместо в аптеките.

Фармацевтите също удостоверяват за недостига. Обясняват, че зареждането не е постоянно.

За казуса омбудсманът сезира здравния министър.

„ Хората ми алармират, че е доба концепция да се създадат нормативни промени, с които тези инсулинови препарати да бъдат включени в забранителния лист за експорт, тъй като на процедура те сега се изнасят и в действителност българските заболели от диабет се оказват без нужните количества “, изясни Диана Ковачева.

От здравното министерство дадоха отговор за bTV, че непрестанно наблюдават обстановката с дефицита на инсулин и че това е проблем за цяла Европа.

„ В мощ от 28 юли до 3 август тази година работи " Списък на лекарствените артикули ", които не могат да се изнасят от страната. Той се актуализира всяка седмица. След направена информация се откри, че лекарственият артикул с комерсиално име Tresiba е включен в листата “, разясняват от ведомството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР